SAMO OVAKO ĆETE SKINUTI PEČAT SA JAJA PRE FARBANJA: Ofarbajte najlepša jaja za Vaskrs, sjajan trik
Jaja, Foto: Printscreen/Youtube/JednostavnoUkusno

sjajno

SAMO OVAKO ĆETE SKINUTI PEČAT SA JAJA PRE FARBANJA: Ofarbajte najlepša jaja za Vaskrs, sjajan trik

Uz ove savete bez problema ćete skinuti pečat sa jaja

Objavljeno: 19:40h

Najbolja jaja za uskršnje farbanje su svakako bela, jer ona upijaju sve, pa i najnežnije boje. Međtim, ako na jajima postoji pečat, to već može da pokvari dekoraciju...

Kako skinuti pečat s jaja?

Uklanjanje pečata sa ljuske jaja moglo bi da deluje kao komplikovan posao, a zapravo je vrlo jednostavno. Postoje efikasni prirodni načini koji su bezbedni po zdravlje i neće uticati na jestivost jaja, evo i koji su:

1. Soda bikarbona i voda

Jedan od najjednostavnijih načina da uklonite pečat sa ljuske jaja jeste da pomešate sodu bikarbonu i vodu. Napravite gustu pastu mešanjem sode bikarbone sa malo vode. Nanesite je na pečat, ostavite da deluje nekoliko minuta, a zatim nežno trljajte površinu mekom četkicom za zube ili krpom. Isperite jaje pod tekućom vodom.

2. Ulje i soda bikarbona

Za tvrdokornije pečate, možete koristiti kombinaciju ulja (kao što su maslinovo ili suncokretovo) i sode bikarbone. Nanesite malo ulja na pečat i ostavite da odstoji par minuta. Zatim dodajte preko ulja sodu bikarbonu i lagano istrljajte. Ova metoda pomaže u razbijanju mastila pečata, a soda bikarbona deluje kao blagi abraziv koji pomaže u uklanjanju fleke. Na kraju dobro operite jaje.

Spomenka Nena Popović, Jaja
foto: Printscreen/Youtube/ Info LIGA Ivanjica

3. Limunov sok

Limunov sok je prirodni izbeljivač i može pomoći u uklanjanju pečata s ljuske jaja. Natopite vatu ili mekanu krpu u sveže isceđeni limunov sok i nežno trljajte pečat. Kiselina iz limuna će pomoći u rastvaranju mastila. Nakon trljanja, jaje dobro isperite pod tekućom vodom.

4. Sirće

Sirće, poput limunovog soka, pomaže da se ukloni pečat sa ljuske jaja i to zahvaljujući kiselini. Natopite krpu ili sunđer belim sirćetom i nežno trljajte pečat. Ostavite da deluje nekoliko minuta, a zatim ponovo trljajte ako je potrebno. Isperite jaje nakon čišćenja.

Svaki od ovih metoda treba da primenjujete pažljivo, kako ne biste oštetili ljusku jaja. Nakon uklanjanja pečata, jaja su spremna za dalje ukrašavanje i farbanje za Uskrs, a što je najvažnije, biće bezbedna za konzumaciju.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Stvar ukusa/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.